Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Korte geschiedenis van onze Koninklijke Muziekmaatschappij Poldergalm

De Koninklijke Muziekmaatschappij Poldergalm werd gesticht in 1876 door onderpastoor  Amaat Vyncke, ook wel “Ratte Vyncke” genoemd.  Hij gaf het korps de naam “ De fanfarengilde der Xaverianen”.

Tussen 1891 en 1896 had E.H. Alfons Mervillie de leiding over het korps. Hij veranderde de naam van de vereniging in “Noordergalm”.

In 1911 werden klarinetten aangeboden door de Dudzeelse bevolking en veranderde de fanfare meteen in een harmonie.

In 1913 werd het muziek aangekocht door de gemeente en werd Noordergalm een gemeentemuziek.

Toen de eerste wereldoorlog uitbrak, werd het door de bezetter verboden om muziek te maken, laat staan in het openbaar op te treden.
Niettemin waren er  verschillende muzikanten in Dudzele die stiekem samen muziek speelden in een  schuur.
Na de oorlog was Noordergalm dan ook één van de zeldzame korpsen die de bevrijdingsfeesten  in de regio kon opluisteren.

Tussen de 2 wereldoorlogen groeide het korps uit tot een grote vereniging.

Vanaf 1939 verminderde de activiteit van Noordergalm door de mobilisatie en in 1940 viel de werking volledig stil als gevolg van de oorlog.

Na 5 jaar oorlogsgeweld werd door de leiding van vóór de oorlog het muziek heropgericht. Vanaf dan zal het korps “Poldergalm” heten.

In 1956 vierde Poldergalm zijn 80jarig bestaan en kreeg het de toelating om zich voortaan een “Koninklijke Maatschappij” te noemen, een naam die het korps tot op heden draagt.